Ciekawostki żywieniowe #3 - ziemniaki

9/13/2013

 

Zapraszam na facebooka: facebook.com/nebeskaa

To warzywo zna chyba każdy. Jest bardzo popularne i często gości na polskich stołach. Osobiście kocham młode ziemniaki z koperkiem! Mniam! Zimą zatem jestem bardzo zawiedziona, że ich nie ma, jednakże ogólnie bardzo je lubię. Wiele osób przekonanych jest, że ziemniaki są kaloryczne i absolutnie nie należy ich jeść na diecie. Jak jest naprawdę? Czemu ziemniaki zawdzięczają swoją złą sławę? Dowiecie się w dzisiejszym poście. 


W skład ziemniaki wchodzi:
  • woda - 75%
  • skrobia - 18.5%
  • białko - 2%
  • błonnik 1,5%
Czy są one naprawdę tak kaloryczne jak się mówi? NIE! W 100g znajduje się około 77kcal! Złą sławę zawdzięczają dodatkom, z którymi są serwowane: panierowane kotlety, sosy, tłuszcz, którym są polewane. Tymczasem sam ziemniak prawie nie zawiera tłuszczu (około 0.1%). Osobiście jadam je z jakimś mięskiem i innymi warzywami (np. marchewka, groszek, brokuły). Nigdy niczym ich nie polewam. Naprawdę wbrew niektórym przekonaniom, smakują bardzo dobrze.
Warzywa te są również pełne cennych składników odżywczych: potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, witaminę A, B1, B2, B3, B6, C, D, E oraz błonnik i skrobię.

Właściwości ziemniaków:
  • na serce: obecny w nich potas obniża ciśnienie krwi
  • lecznicza skrobia: jest to węglowodan złożony, który w organizmie rozkłada się na glukozę, potrzebną do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek; dzięki niej czujemy się pełni energii oraz nasyceni
  • na problemy gastryczne: są lekkostrawne, a duża zawartość błonnika wspomaga trawienie oraz likwiduje zaparcia
  • na problemy z nerkami: wywar z obierzyn ziemniaka polecany jest osobom z kamicą nerkową, woda po ziemniakach może rozkruszyć kamień w nerce albo woreczku żółciowym.
Ziemniaki należą do jednych z moich ulubionych warzyw. Cenię je za smak, lekkostrawność, niskokaloryczność oraz dużą zawartość cennych składników odżywczych. Pamiętajcie, że to od Was zależy jaką ilość kalorii będzie zawierał posiłek składający się z kartofli. Uważam, że wszelkie sosy i tłuszcze są zbędne i niezdrowe. Jeżeli bardzo nie podchodzą Wam bez żadnych dodatków, polejcie je wywarem, w którym gotowaliście wcześniej warzywa. Sama nieraz tak robię i smakuje bardzo dobrze.


A Wy lubicie ziemniaki? Jak najczęściej je przyrządzacie?

       źródło:
  • www.fitness.wp.pl

11 komentarze

  1. To utarty nieprawidzwy sterotyp że ziemniaki są złe. Tak jak pisałaś to zależy od tego z czym są podawane,tak samo jak np. makarony:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie :) makarony wcale nie są takie kaloryczne, trzeba tylko podawać je z głową ;)

      Usuń
  2. Zgadzam sie w pełni, moim zdaniem ziemniaki mają więcej smaku niż ryż na przykład, a młode ziemniaki z koperkiem plus szklanka maślanki, to posiłek godny króla:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tam lubię ziemniaki i nigdy z nich nie zrezygnuje, przecież nie jem ich codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham ziemniaki :D nigdy z nich nie zrezygnuje i robię je pod różną postacią:-) a koperkiem smakują najlepiej,mmmmmmm :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmmmm :D również nigdy z nich nie zrezygnuję :D

      Usuń
  5. Ja najbardziej lubię ziemniaczki pieczone na ognisku z masełkiem czosnkowym:) Zapraszam cie serdecznie na mojego nowego bloga, tak jak obiecałam tak już jest:) http://szczypta-soli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. A mi niezbyt smakują..Są bo są.

    Co tak naprawdę myślimy mówiąc 'zaburzenia odżywiania'? www.dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie ziemniaki tylko są tolerowane w postaci pieczonych ósemek :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś nie jadłam ich prawie wcale, teraz do zup dodaje czesto i z parowaru sobie przygotowuje :))) mNiam

    OdpowiedzUsuń

Instagram

FACEBOOK

Obserwatorzy