Wiesz, co jesz? - pieczywo
10/24/2014źródło |
Zatem co może kryć się w sklepowym pieczywie?
- Tłuszcz - wpływa on na zwiększenie objętości chleba i zwiększenie jego trwałości, maskuje jego czerstwienie; najczęściej stosuje się margarynę, masło, oleje roślinne oraz emulgatory (najczęściej lecytynę)
- Słód jęczmienny/pszenny - dodaje się go, aby chleb lepiej wyrastał i miał ładny kolor, zawiera on naturalny cukier, którym podczas fermentacji odżywiają się drożdże, przez co ją przyspieszają
- Syrop glukozowy - teraz to chyba dodaje się go wszędzie... Są to oczywiście zbędne i dodatkowe kalorie
- Karmel - jest to zakazany barwnik, ale mimo wszystko bardzo często dodawany do pieczywa, aby było ciemniejsze i wydawało się bardziej razowe i zdrowe niż naprawdę jest, uważajcie szczególnie właśnie na ten dodatek, koniecznie czytajcie skład, to, że chleb jest ciemny, nie musi oznaczać wcale, że jest zdrowy
- Skrobia ziemniaczana - wpływa na stworzenie zbitej konsystencji chleba
- Mleko i jego przetwory - jest to bardzo częsty dodatek, który sprawia, że pieczywo jest smaczniejsze i dłużej pozostałe świeże, dlatego osoby, który z różnych przyczyn nie chcą bądź nie mogą spożywać przetworów mlecznych, koniecznie muszą zwracać uwagę na skład kupnego pieczywa
- Mąka sojowa - stosuje się ją jako polepszacz, sprawia, że do chleba można dodać większą ilość wody
- Kwas L-askorbinowy (E300) - pomaga zatrzymać gaz w cieście, co powoduje, że bochenek chleba rośnie i daje błędne wrażenie wielkości wagi
- Guma guar (E412) - stosuje się ją jako stabilizator, emulgator i środek zagęszczający. Może powodować wzdęcia, bóle brzucha i problemy żołądkowe
- Cukier - nie mam zielonego pojęcia, po co dodawać cukier do chleba, ale również to możecie w nim znaleźć
- Dwutlenek siarki (E220) - silny konserwant, który zapobiega rozwojowi pleśni. W dużym stężeniu może powodować problemy trawienne. Powinny go unikać osoby z astmą, ponieważ może utrudniać oddychanie.
- Fosforany wapnia (E339-34) - popularne regulatory kwasowości w chlebie, które utrudniają prawidłowe wchłanianie wapnia
źródło: www.ulicaekologiczna.pl
źródło |
Nie czujecie się oszukani, kupując chleb z takimi niespodziankami? Bo ja czułabym się bardzo. Prawdziwy chleb ma w sobie wodę, mąkę i zakwas bądź drożdże. Po co nam te wszystkie inne dodatki? Oczywiste jest to, że teraz liczą się względy ekonomiczne i chleb powinien wytrzymywać 2 tygodnie, ale jakim kosztem? Naszego zdrowia? Jeżeli nie możecie bądź nie chce piec własnego pieczywa, stosujcie się do kilku wskazówek:
- Koniecznie czytajcie skład! Im mniej składników, tym lepiej. Te ze zbędnymi dodatkami od razu odkładamy.
- Zdrowe pieczywo powinno być ciemne i ciężkie (pamiętajcie jednak, by upewnić się, że nie zawiera karmelu).
- Zwracacie uwagę na typ mąki, z której wykonany jest chleb, im wyższy, tym lepszy.
- Unikajcie pieczywa zapakowanego w folię, ponieważ z pewnością zawiera mnóstwo składników konserwujących.
38 komentarze
Mam sprawdzoną piekarnię, gdzie jest dostęp do składu i nie muszę się czuć oszukana, choć i tak najlepszy jest domowej roboty i taki staram się robić.
OdpowiedzUsuńpewnie, że domowej roboty najlepszy :)
UsuńJa już chyba z 3 miesiące nie jadłam chlebka.. sama nie wiem czemu.. w zamrażalniku mam zapas domowego na zakwasie.. ale może znów upiekę.. a jak kupuje to zawsze czytam skład.. to już taki mój nawyk :D
OdpowiedzUsuńja próbuję szukać czegoś co mogłabym jeść na drugie śniadanie zamiast chleba, chciałabym sprawdzić czy to on jest powodem moich wzdęć :)
UsuńJest test na jakość pieczywa: Po zgnieceniu bułki/kromki chleba to z lepszym składem powinno wrócić do poprzedniego kształtu, zaś to z chemią zbije się w kulkę i takie zostanie :D
OdpowiedzUsuńCiekawy artykuł. Wreszcie osoba, która nie jest wrogiem pieczywa!!!
nigdy nie byłam jego wrogiem :) wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem :) choć sama chcę spróbować z niego zrezygnować, aby zobaczyć czy jest powodem moich problemów trawiennych :)
UsuńJa też wreszcie znalazłam zaufane miejsce z pieczywem, jest pyszne i zawiera bardzo krótką listę składników ;)
OdpowiedzUsuńim krótsza tym lepsza ;)
UsuńJa preferuję własny, domowej roboty, chlebek, ale aktualnie to jest ostatnia rzecz, na której zrobienie mam czas. Dlatego kupuję pieczywo w lokalnej piekarni i wybieram te niby zdrowsze opcje :)
OdpowiedzUsuńzawsze lepiej wybrać te jakieś zdrowsze opcje niż zwykły biały, który swoją drogą według mnie nie ma smaku :D
UsuńPiekę i kupuje. Mąkę kupuje z piekarni z której kupuje chleb, to zaufana piekarnia, żadna tam jakaś sieciówka, chleb jest chlebem który nie psuje się po 2 dniach.
OdpowiedzUsuńzgadzam się :) mój również nie psuje się po 2 dniach ;)
UsuńMoże zrobiłabyś kiedyś wpis o tym, jak wygląda twój dzień, jeżeli chodzi o jedzenie, kiedy w szkole jesteś do 15? Ciężko mi rozpisać sobie posiłki, kiedy spędzam dużo czasu poza domem.
OdpowiedzUsuńwezmę to pod uwagę i spróbuję przygotować taki wpis :)
UsuńPrzerażające!! :O Dlatego teraz rozumiem, czemu nie ciągnie mnie do pieczywa ;D Całe szczęście :> Dobrze, że nas oświeciłaś! :)
OdpowiedzUsuńpieczywo nie jest takie złe, ale trzeba wiedzieć, które warto kupić ;)
UsuńZawsze czytam składy produktów, które kupuję :)
OdpowiedzUsuńI muszę w końcu się zmotywować i upiec chleb.
ja bym upiekła już dawno, ale mój piekarnik jest do niczego i nie da się w nim upiec chleba ;)
Usuńnie kupuje., nie jem niestety masakra... oszukuja nas na kazdym kroku!!
OdpowiedzUsuńdokładnie! najważniejszy jest tylko zysk, a nasze zdrowie mają gdzieś...
UsuńKurczę jak to przeczytałam to stwierdzam, że chyba sama zacznę produkować chleb. Przynajmniej będe wiedziała co w nim siedzi.
OdpowiedzUsuńto bardzo dobry pomysł :) wówczas zawsze wiesz, co wrzucasz do środka
UsuńŚwietny wpis. Słyszałam już niejednokrotnie negatywne opinie o większości pieczywa dostępnego w sklepach. Ogólnie od jakiegoś czasu staram się je bardzo ograniczyć. Nigdy nie piekłam sama chlebka, ale coś czuję, że już niedługo! :)
OdpowiedzUsuńdomowy najlepszy :) daj znać jak upieczesz ;)
UsuńW piekarni często same sprzedawczynie nie wiedzą z co ma w skłądzie dany chleb. A ciemne chleby niestety sa czesto barwione. Najlepszym wyjsciem jest pieczenie samemu :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) choć w piekarni, w której kupuję chleb panie są poinformowane o składzie każdego chleba :)
Usuńdlatego leoiej zrezygnowac z pieczywa i jesc wafle ryzowe :)
OdpowiedzUsuńwafle ryżowe są super :D
Usuńja zazwyczaj kupuje chleb, ale moja mama piecze pyszny na zakawasie!
OdpowiedzUsuńmniam! na zakwasie ponoć najlepszy :)
UsuńJeśli chleb to u nas w domu tylko z piekarnii i to sprawdzonej, w sytuacji kryzysowej ciabattę z lidla. Jednakże osobiście staram się ograniczyć jego spożywanie. Bardzo spodobał mi się wpis, więcej takich!
OdpowiedzUsuńna szczęście mam swoją sprawdzoną piekarnię i wiem, co kupuję :)
Usuńja już jakiś czas temu odstawiłąm pieczywo. Jem tylko, jak nie mam wyjścia ;) bardzo rzadko. Czuje ogromna różnicę. Przede wszystkim jelita mi nie puchną ;)
OdpowiedzUsuńteż właśnie mam zamiar zobaczyć jak to by było bez chleba, muszę jednak znaleźć jakąś alternatywę na drugie śniadanie do szkoły :D
UsuńBardzo trafne uwagi. Kupując ciemny chleb w piekarni wydaje nam się że to zdrowy razowy chleb, a tymczasem jest tam napchane tyle niepotrzebnych składników...
OdpowiedzUsuńJa jeszcze w piekarnie nigdy nie znalazłam prawdziwego chleba. Jak sama upiekę, to widać ogromną różnicę.
OdpowiedzUsuńja zazwyczaj kupuje chleb, ale moja mama piecze pyszny na zakawasie!
OdpowiedzUsuńPieczywo w sklepie nie smakuje mi jak domowej roboty;)
OdpowiedzUsuń