Szybkie, proste i mocno proteinowe placuszki
10/12/2014Dzisiaj mam dla Was szybki i prosty przepis na mocno proteinowe placuszki z mąki kukurydzianej. Przy okazji są również bezglutenowe, więc jeżeli nie spożywacie tego składnika, to śniadanie jest dla Was idealne. Placuszki przygotowuje się naprawdę szybko i tak samo szybko znikają z talerza ;)
Składniki (około 4-5 placuszków):
- jajko (osobno żółtko i białko)
- 100g twarogu półtłustego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- trochę jogurtu naturalnego (około 2 stołowe łyżki)
- 1 stołowa łyżka odżywki białkowej (u mnie waniliowo-migdałowa, użyłam jej jako słodzidła, więc jeżeli nie macie takiego suplementu, użyjcie np. miodu czy stewii)
Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Twaróg ugnieść z jogurtem, żółtkiem, mąką i odżywką białkową (bądź innym słodzidłem). Następnie powstałą masę połączyć z białkiem. Formować na patelni placuszki. U mnie jest to duża łyżka na jednego placka. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5min z każdej strony. Smacznego!
29 komentarze
Prosto i smacznie, choć ja robię bez odżwyki.
OdpowiedzUsuńlubię takie proste przepisy :) odżywka dodaje fajnego smaku :)
UsuńPodkradnę przepis, mi się wszystkie placuszki ostatnio palą jak na grillu :D
OdpowiedzUsuńhttp://barbaraamaciejewska.com/
kradnij kradnij, po to jest :)
Usuńsmacznie wyglądają i na pewno są sycące, bardzo lubię twaróg
OdpowiedzUsuńwięc na pewno posmakują Ci takie placuszki :)
UsuńMniami, mniami :D takie proste przepisy są najlepsze :D:D pyszne i zdrowe :D
OdpowiedzUsuńdokładnie :D nie trzeba siedzieć godzinami w kuchni, by zjeść coś pysznego i zdrowego ;)
UsuńJeśli chodzi o posiłki około treningowe, to jest na prawdę dobry przepis. Warto go dodać do swojego jadłospisu :D
OdpowiedzUsuńokoło treningu będą świetne :) ja lubię na śniadanie :D
UsuńBędę musiała spróbować, chociaż odżywkę sobie podaruję, bo nie używam. Dzięki za ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że się podoba :) mam nadzieję, że będzie smakowało :)
UsuńZrobiłam dziś na śniadanie wg Twojego przepisu - wyszły przepyszne!
OdpowiedzUsuńsuper! bardzo się cieszę, że smakują :)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie! Mi coś placuszki często się przypalają :D
OdpowiedzUsuńmnie nigdy się nie przypaliły :) może to kwestia patelni?
Usuńo takich twarogowych jeszcze nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńno i fajnie - ja tez jak juz pieke to proteinowe ;) super łatwo i smacznie!
OdpowiedzUsuńu mnie też nowości: zostałam ambasadorem vichy idealia ! ale jaja - wpadnij!
Muszę przerobić na wersję bez produktów z mleka krowiego i spróbować! Wyglądają tak, jak chciałabym, żeby wyglądało moje jutrzejsze śniadanie :D
OdpowiedzUsuńa może serek tofu zamiast twarogu? :) swoją drogą właśnie mnie naszło, by takich spróbować :D
UsuńZdrowe DOMOWE jedzenie jest zawsze w cenie :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się :)
Usuńmi niestety nie wyszły, rozpadały się przy przewracaniu :(
OdpowiedzUsuń:-( ja już drugi raz robiłam - jestem w nich zakochana :-) tym razem dodałam płatków migdałowych i rodzynek
UsuńKochana a może za słabo się podpiekły i jeszcze nie były gotowe do przewracania? może to też być wina słabo nagrzanej patelni albo braku tłuszczu do smażenia, ja smażę na oleju kokosowym :)
Usuńtakich nigdy nie robilam :) wygladaja pysznie :D
OdpowiedzUsuńi takie są :D
Usuńtakie trochę jak racuszki tylko, że zamiast jabłek twaróg :)
OdpowiedzUsuńJutro rano wykorzystam przepis. :) Super!
OdpowiedzUsuń