Szybkie, proste i mocno proteinowe placuszki

10/12/2014

Dzisiaj mam dla Was szybki i prosty przepis na mocno proteinowe placuszki z mąki kukurydzianej. Przy okazji są również bezglutenowe, więc jeżeli nie spożywacie tego składnika, to śniadanie jest dla Was idealne. Placuszki przygotowuje się naprawdę szybko i tak samo szybko znikają z talerza ;)

Składniki (około 4-5 placuszków):

  • jajko (osobno żółtko i białko)
  • 100g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • trochę jogurtu naturalnego (około 2 stołowe łyżki)
  • 1 stołowa łyżka odżywki białkowej (u mnie waniliowo-migdałowa, użyłam jej jako słodzidła, więc jeżeli nie macie takiego suplementu, użyjcie np. miodu czy stewii)
Sposób przygotowania:
Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę. Twaróg ugnieść z jogurtem, żółtkiem, mąką i odżywką białkową (bądź innym słodzidłem). Następnie powstałą masę połączyć z białkiem. Formować na patelni placuszki. U mnie jest to duża łyżka na jednego placka. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5min z każdej strony. Smacznego!


29 komentarze

  1. Prosto i smacznie, choć ja robię bez odżwyki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię takie proste przepisy :) odżywka dodaje fajnego smaku :)

      Usuń
  2. Podkradnę przepis, mi się wszystkie placuszki ostatnio palą jak na grillu :D

    http://barbaraamaciejewska.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. smacznie wyglądają i na pewno są sycące, bardzo lubię twaróg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. więc na pewno posmakują Ci takie placuszki :)

      Usuń
  4. Mniami, mniami :D takie proste przepisy są najlepsze :D:D pyszne i zdrowe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie :D nie trzeba siedzieć godzinami w kuchni, by zjeść coś pysznego i zdrowego ;)

      Usuń
  5. Jeśli chodzi o posiłki około treningowe, to jest na prawdę dobry przepis. Warto go dodać do swojego jadłospisu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około treningu będą świetne :) ja lubię na śniadanie :D

      Usuń
  6. Będę musiała spróbować, chociaż odżywkę sobie podaruję, bo nie używam. Dzięki za ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że się podoba :) mam nadzieję, że będzie smakowało :)

      Usuń
  7. Zrobiłam dziś na śniadanie wg Twojego przepisu - wyszły przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! bardzo się cieszę, że smakują :)

      Usuń
  8. Wyglądają bardzo apetycznie! Mi coś placuszki często się przypalają :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie nigdy się nie przypaliły :) może to kwestia patelni?

      Usuń
  9. o takich twarogowych jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. no i fajnie - ja tez jak juz pieke to proteinowe ;) super łatwo i smacznie!
    u mnie też nowości: zostałam ambasadorem vichy idealia ! ale jaja - wpadnij!

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę przerobić na wersję bez produktów z mleka krowiego i spróbować! Wyglądają tak, jak chciałabym, żeby wyglądało moje jutrzejsze śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a może serek tofu zamiast twarogu? :) swoją drogą właśnie mnie naszło, by takich spróbować :D

      Usuń
  12. Zdrowe DOMOWE jedzenie jest zawsze w cenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mi niestety nie wyszły, rozpadały się przy przewracaniu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-( ja już drugi raz robiłam - jestem w nich zakochana :-) tym razem dodałam płatków migdałowych i rodzynek

      Usuń
    2. Kochana a może za słabo się podpiekły i jeszcze nie były gotowe do przewracania? może to też być wina słabo nagrzanej patelni albo braku tłuszczu do smażenia, ja smażę na oleju kokosowym :)

      Usuń
  14. takich nigdy nie robilam :) wygladaja pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. takie trochę jak racuszki tylko, że zamiast jabłek twaróg :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jutro rano wykorzystam przepis. :) Super!

    OdpowiedzUsuń

Instagram

FACEBOOK

Obserwatorzy