Ciasto fasolowo-czekoladowe
10/31/2014Dłuugi czas zbierałam się za zrobienie ciasta fasolowego i w końcu mi się udało :D Skorzystałam z przepisu, który mam w przepiśniku już spory czas. Nie pamiętam z jakiego bloga pochodzi. Wprowadziłam jednak drobniutkie modyfikacje i w takiej wersji go Wam przedstawię. Ciasto jak dla mnie bomba! Jest przepyszne :) Można trochę wyczuć fasolę, jednak mnie zupełnie to nie przeszkadza, bo ją uwielbiam. Nie wszystkim będzie ono smakowało, właśnie ze względu na specyficzny posmak. Polecam jednak wypróbować i przekonać się co do smaku.
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- mały banan
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mleka
- 2 jajka (osobno żółtka i białka)
- 1,5-2 łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- miód według uznania i preferencji smakowych (ja dałam około 2 łyżek)
- dowolne dodatki
Fasolę, żółtka, jogurt, mleko, kakao, banana i proszek do pieczenia blendujemy na gładką masę. Wsypujemy wybrane przez nas dodatki. Osobno ubijamy białka (ze szczyptą soli) i łączymy delikatnie z masą fasolową. Czas pieczenia to około 1g w 180stopniach. Naprawdę nie wiem, w ilu stopniach piecze mój, bo nie jest to napisane, ale piekłam na najmniejszej możliwej wartości (narysowane ciasteczka :D) przez 40 minut i było już gotowe. Sprawdzajcie koniecznie patyczkiem, czy ciasto się nie klei. Smacznego! :)
25 komentarze
Kiedyś robiłam 4-składnikowe muffiny fasolowe (fasola, woda, soda, ksylitol) i smakowały jak brownie, więc na pewno wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuń+Chodziło chyba o kakao, a nie o kaka :D
już poprawiłam błąd :D
Usuńspróbuję kiedyś takie 4-składnikowe ciasto zrobić :)
O mniam mniam pychotka :D chyba trzeba będzie zrobić na weekend :D do kawusi lub herbatki :D
OdpowiedzUsuńidealne do kawki :D
UsuńMoże na cheata będzie :))
OdpowiedzUsuńczemu na cheata? ;) to zdrowe ciasto, które możesz zjeść normalnie bez cheata :)
UsuńLubię i często robię dla siebie i bliskich.
OdpowiedzUsuńu mnie niestety nie chcą go jeść.. moja rodzina kocha cukier
Usuńrobiłam. smaczne :)
OdpowiedzUsuńa jadłaś z buraków?
a nie jadłam, robiłaś? dasz przepis? :D
UsuńA już miałam nadzieję, że masz przepis idealny, w którym nie czuć fasoli :(. Mi ten smal totalnie nie podchodzi... No trudno, nie wszystko może mi smakować :).
OdpowiedzUsuńmnie nie przeszkadza ten fasolowy posmak, ale pewnie jak dasz więcej kakao to ono zabije smak fasoli, z tym że wówczas proporcjonalnie trzeba będzie zwiększyć ilość miodu :)
UsuńSprobuj uzyc ciecierzycy zamiast fasoli, w ogole nie czuc. 200 g cieciorki (waga przed ugotowaniem), baaardzo dojrzaly banan albo nawet 2 jesli sa male, kakao wg uznania i 2 lyzeczki proszku do pieczenia. Zblendowac. 20 min w 180 st (muffinki)
UsuńWygląda naprawdę smakowicie
OdpowiedzUsuńi takie jest :) polecam :)
UsuńWygląda smakowicie, fasolę lubię więc chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńi ja lubię fasolę, więc w końcu musiałam wypróbować :D
UsuńUwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńwidzę, że wiele osób się nim zachwyca :D to dobrze, bo to takie ciasto, które można jeść i jeść ;) w umiarze oczywiście :D
UsuńWszędzie widzę zachwyty nad tym ciastem, ale ciągle nie potrafię się do niego przekonać.
OdpowiedzUsuńkażdemu smakuje co innego :) wielu osobom przeszkadza ten fasolowy posmak, mnie w ogóle :)
UsuńNie wierzę... Ciasto z fasoli :D No ale skoro jest i z marchewki, to czemu nie z fasoli? ;) Bardzo lubię czerwoną fasolę, ale na słodko nigdy jej nie jadłam. Bardzo chętnie spróbuję Twojego przepisu. Uwielbiam takie ciekawostki!
OdpowiedzUsuńSuper połączenie! Ciasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
fitfunmamarun.blogspot.com
przepis jest na jaką blachę?
OdpowiedzUsuńmała keksówka :)
Usuń