Makaron sojowy z sosem warzywnym i kurczakiem
10/21/2014
Mówią, że makaron z sosem jest kaloryczny i niezdrowy. Może i tak, ale nie w tym przypadku ;) Prezentuję Wam zdrową i przepyszną alternatywę :D Prosty i szybki obiad, czyli to, co lubię ;) Sos posmakował mojej mamie, więc sądzę, że niedługo będę przygotowywać podobną potrawę dla całej rodziny. Obiad miałam na dwa dni. Przy okazji wykorzystałam jakieś resztki warzyw z zupy kalafiorowej, a tak by się pewnie zmarnowało ;)
Składniki:
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy czosnkiem, pieprzem ziołowym, majerankiem i słodką papryką. Smażymy na patelni z odrobiną oleju. Warzywa gotujemy (nie wylewamy wody), a następnie przekładamy do miski/pojemniczka, w którym będziemy je blendować. Dodajemy przyprawy: pieprz zwykły, odrobina sosu sojowego, czosnek i majeranek. Makaron sojowy gotujemy w wywarze warzywnym, w którym wcześniej gotowaliśmy warzywa. Makaron wrzucamy na gotującą się wodę. Po około 5 minutach jest już gotowy. Odcedzamy go. Nakładamy na talerz makaron, sos i warzywa w ilości jakiej chcemy i gotowe! Smacznego :)
Składniki:
- paczka makaronu sojowego
- 2 średnie piersi z kurczaka
- warzywa mrożone lub świeże według uznania
(u mnie był to groszek, marchewka, por, seler, trochę kalafiora - tyle się ostało w paczce po zupie kalafiorowej) - mielony czosnek
- słodka papryka
- pieprz ziołowy
- majeranek
- sos sojowy/przyprawa maggi
- pieprz zwykły
- olej do smażenia (u mnie kokosowy)
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy czosnkiem, pieprzem ziołowym, majerankiem i słodką papryką. Smażymy na patelni z odrobiną oleju. Warzywa gotujemy (nie wylewamy wody), a następnie przekładamy do miski/pojemniczka, w którym będziemy je blendować. Dodajemy przyprawy: pieprz zwykły, odrobina sosu sojowego, czosnek i majeranek. Makaron sojowy gotujemy w wywarze warzywnym, w którym wcześniej gotowaliśmy warzywa. Makaron wrzucamy na gotującą się wodę. Po około 5 minutach jest już gotowy. Odcedzamy go. Nakładamy na talerz makaron, sos i warzywa w ilości jakiej chcemy i gotowe! Smacznego :)
12 komentarze
Makaronu sojowego w takie wersji jeszcze nie jadłam. Na szczęście sos, sosowi nierówny, więc pozbywając się np. mąki i innych zagęszczaczy można zrobić sobie smaczny i zdrowy makaron z sosem. Sos pewnie zdecydowanie lepszy i zdrowszy z sosem sojowym niż z przyprawą maggi :)
OdpowiedzUsuńA pewnie, że lepszy i zdrowszy, ale to taka ewentualna alternatywa jak ktoś nie ma sosu sojowego. Dużo i tak się tego nie daje :)
UsuńNie jadłam jeszcze makaronu sojowego, muszę go wypróbować w przyszły weekend ;) . Lubię kulinarne eksperymenty :)
OdpowiedzUsuńja również :) naprawdę polecam ten makaron :) daj znać, co z niego zrobiłaś ;)
UsuńMakaron sojowy ;o coś nowego, spróbuję z czasem :)
OdpowiedzUsuńpolecam ten makaron :) bardzo smaczny :) nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam wypróbowywać nowe smaki ;)
UsuńMusze spróbowac takie dania zmakaronem sojowym:)
OdpowiedzUsuńTakie przepisy lubię najbardziej, bo przygotowanie pysznego jedzonka nie zajmuje wcale dużo czasu : ) Hmm.. ciekawi mnie jak smakuje makaron ryżowy, bo nie miałam jeszcze nigdy okazji go jeść :D
OdpowiedzUsuńniektórzy uważają, że w ogóle nie ma smaku :D choć ja go jak najbardziej czuję ;)
Usuńtzn. sojowy makaron :)
OdpowiedzUsuńMakaron sojowy, albo ryżowy też polecam.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie po dłuższej przerwie :)
jadłam ryżowy i również bardzo mi smakował :)
Usuń