Ciekawostki żywieniowe #7 - kakao

1/20/2015

źródło
Według ankiety brakowało Wam tej serii i koniecznie chcieliście, abym do niej powróciła. Skoro jest takie zainteresowanie, to z chęcią to zrobię.

Kakao to jeden z produktów, którego nigdy nie może zabraknąć w mojej kuchni. Jak tylko widzę, że się kończy, to biegnę po kolejne opakowanie. Uwielbiam jego smak i dodaję do wielu potraw. Niesamowita jest również kawa z jego dodatkiem. Jeżeli nie próbowaliście tego połączenia, to koniecznie to zróbcie. Rzadko kiedy pijam kakao jako napój. Raczej gdzieś je wsypuję. Kakao poza wspaniałym smakiem ma również wiele cennych właściwości odżywczych, o których będzie mowa w dzisiejszym poście. 





Właściwości kakao:
  • Ziarna kakaowca bogate są w pobudzającą organizm teobrominę, która działa podobnie jak kofeina. Jednak by odczuć jej działanie, trzeba by było spożyć znacznie więcej niż kilka łyżeczek.
  • Może chronić przed rakiem jelita grubego, dzięki wysokiej zawartości flawonoidów.
  • Przeciwutleniacze hamują również procesy starzenia.
  • Kakao jest bardzo bogate w magnez, cynk oraz żelazo. Ich połączenie pozytywnie wpływa na układ nerwowy i krwionośny.
  • Jest w stanie wspomóc produkcję hemoglobiny dzięki żelazu, wzmocnić kości za pomocą magnezu, a także korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy dzięki zawartości cynku.
  • Jak powszechnie wiadomo kakao świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie. Dlatego pewnie niektórzy uważają, że czekolada uszczęśliwia, jednak zapominają o tym, że powinna zawierać chociaż 70% kakao. Produkty czekoladopodobne nie mają już tak dobroczynnych właściwości.
  • Kakao ze względu na fakt, że poprawia krążenie, jest również doskonałym afrodyzjakiem ;) 
źródło: www.medme.pl

Z innych ciekawostek - kakao nie powinno być przygotowywane na mleku, szczególnie krowim, ponieważ pozbawia ono go wartości odżywczych i wpływa niekorzystnie na jego smak. Oczywiście rozumiem, że niektórym z mlekiem smakuje, jednak chodzi o to, że zabija prawdziwy smak gorzkiego kakao. Spróbujcie kiedyś przyrządzić kakao na bazie samej wody, a jeżeli potrzebujecie słodzidła, użyjcie np. miodu. Jak dla mnie pychota! A jak jest z Wami? Lubicie kakao? Często gości w Waszej kuchni?

23 komentarze

  1. Na wodzie nigdy nie piłam, choć prawda jest taka, że zadko kakao piję wolę dodawać np. do śniadania czy deserów, choć może kiedyś spróbuję na wodzie z miodem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również rzadko piję, raczej dodaję do czegoś, na wodzie również mi smakuje, jednak smak zupełnie inny :)

      Usuń
  2. Pierwsze słyszę o tej zależności kakao-krowie mleko o.O Całe życie w błędzie :D I widzę, że ktoś ma piękną gofrownicę!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a no piękna piękna :D a jakie smaczne gofry robi :D człowiek uczy się całe życie ;)

      Usuń
  3. Ja lubię własnie jako napój. Najlepiej na zimno z dużą ilością cukru i łyżeczką soli po cięższym treningu. Hmm kakao na wodzie smakuje beznadziejnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kwestia gustu, mnie smakuje na wodzie :)

      Usuń
  4. Ostatnio włączyłam kakao jako pomoc w uzupełnienie magnezu,pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie gości bardzo często, zgadzam się, pycha! :)

      Usuń
  5. Na wodzie z miodem? Ciekawe czy jest dobre :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie smakuje, ale to kwestia gustu :)

      Usuń
  6. Kakao na wodzie ohyda.

    OdpowiedzUsuń
  7. A jak dodawać do kawy? Gdy w kubku jest wrzątek czy jak trochę ostygnie? proszę o odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli już pijam kawę to rozpuszczalną i wsypuję kakao od razu do kawy i dopiero potem wszystko zalewam wodą :)

      Usuń
  8. Też pijam kakao zalewane wrzątkiem, do tego tak 50 ml mleka migdałowego lub kokosowego. Pyszne!

    Co to w tej miseczce żółtej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę spróbować z mlekiem roślinnym :)
      domowy serek homogenizowany zrobiony z tofu, banana, kakao i odrobiny mleka, pychota! :)

      Usuń
  9. Ja najbardziej lubię zblendowane z awokado w formie "nutelli".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie mogę przemóc się do awokado, nie smakuje mi ;)

      Usuń
  10. Kakao używam zwykle do ciasteczek/babeczek/owsianki.. i w sumie zawsze tam jest mleko :) Miło, że o tym wspomniałaś, bo nawet nie miałam pojęcia. Kiedyś muszę spróbować zrobić na wodzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiedyś również nie wiedziałam, ale człowiek uczy się całe życie :)

      Usuń
  11. Super :)
    Zapraszam serdecznie TU
    http://fitella.blogspot.com/
    Dieta fit, przepisy, ćwiczenia, naturalne kosmetyki ♥

    OdpowiedzUsuń

Instagram

FACEBOOK

Obserwatorzy