Ciekawostki żywieniowe #7 - kakao
1/20/2015źródło |
Kakao to jeden z produktów, którego nigdy nie może zabraknąć w mojej kuchni. Jak tylko widzę, że się kończy, to biegnę po kolejne opakowanie. Uwielbiam jego smak i dodaję do wielu potraw. Niesamowita jest również kawa z jego dodatkiem. Jeżeli nie próbowaliście tego połączenia, to koniecznie to zróbcie. Rzadko kiedy pijam kakao jako napój. Raczej gdzieś je wsypuję. Kakao poza wspaniałym smakiem ma również wiele cennych właściwości odżywczych, o których będzie mowa w dzisiejszym poście.
- Ziarna kakaowca bogate są w pobudzającą organizm teobrominę, która działa podobnie jak kofeina. Jednak by odczuć jej działanie, trzeba by było spożyć znacznie więcej niż kilka łyżeczek.
- Może chronić przed rakiem jelita grubego, dzięki wysokiej zawartości flawonoidów.
- Przeciwutleniacze hamują również procesy starzenia.
- Kakao jest bardzo bogate w magnez, cynk oraz żelazo. Ich połączenie pozytywnie wpływa na układ nerwowy i krwionośny.
- Jest w stanie wspomóc produkcję hemoglobiny dzięki żelazu, wzmocnić kości za pomocą magnezu, a także korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy dzięki zawartości cynku.
- Jak powszechnie wiadomo kakao świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie. Dlatego pewnie niektórzy uważają, że czekolada uszczęśliwia, jednak zapominają o tym, że powinna zawierać chociaż 70% kakao. Produkty czekoladopodobne nie mają już tak dobroczynnych właściwości.
- Kakao ze względu na fakt, że poprawia krążenie, jest również doskonałym afrodyzjakiem ;)
źródło: www.medme.pl
Z innych ciekawostek - kakao nie powinno być przygotowywane na mleku, szczególnie krowim, ponieważ pozbawia ono go wartości odżywczych i wpływa niekorzystnie na jego smak. Oczywiście rozumiem, że niektórym z mlekiem smakuje, jednak chodzi o to, że zabija prawdziwy smak gorzkiego kakao. Spróbujcie kiedyś przyrządzić kakao na bazie samej wody, a jeżeli potrzebujecie słodzidła, użyjcie np. miodu. Jak dla mnie pychota! A jak jest z Wami? Lubicie kakao? Często gości w Waszej kuchni?
21 komentarze
Na wodzie nigdy nie piłam, choć prawda jest taka, że zadko kakao piję wolę dodawać np. do śniadania czy deserów, choć może kiedyś spróbuję na wodzie z miodem.
OdpowiedzUsuńja również rzadko piję, raczej dodaję do czegoś, na wodzie również mi smakuje, jednak smak zupełnie inny :)
UsuńPierwsze słyszę o tej zależności kakao-krowie mleko o.O Całe życie w błędzie :D I widzę, że ktoś ma piękną gofrownicę!!! :)
OdpowiedzUsuńa no piękna piękna :D a jakie smaczne gofry robi :D człowiek uczy się całe życie ;)
UsuńJa lubię własnie jako napój. Najlepiej na zimno z dużą ilością cukru i łyżeczką soli po cięższym treningu. Hmm kakao na wodzie smakuje beznadziejnie...
OdpowiedzUsuńkwestia gustu, mnie smakuje na wodzie :)
UsuńOstatnio włączyłam kakao jako pomoc w uzupełnienie magnezu,pycha:)
OdpowiedzUsuńu mnie gości bardzo często, zgadzam się, pycha! :)
UsuńNa wodzie z miodem? Ciekawe czy jest dobre :D
OdpowiedzUsuńmnie smakuje, ale to kwestia gustu :)
UsuńKakao na wodzie ohyda.
OdpowiedzUsuńkwestia indywidualnego smaku ;)
UsuńA jak dodawać do kawy? Gdy w kubku jest wrzątek czy jak trochę ostygnie? proszę o odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńjeżeli już pijam kawę to rozpuszczalną i wsypuję kakao od razu do kawy i dopiero potem wszystko zalewam wodą :)
Usuńmniami mniami <3
OdpowiedzUsuńTeż pijam kakao zalewane wrzątkiem, do tego tak 50 ml mleka migdałowego lub kokosowego. Pyszne!
OdpowiedzUsuńCo to w tej miseczce żółtej
muszę spróbować z mlekiem roślinnym :)
Usuńdomowy serek homogenizowany zrobiony z tofu, banana, kakao i odrobiny mleka, pychota! :)
Ja najbardziej lubię zblendowane z awokado w formie "nutelli".
OdpowiedzUsuńja nie mogę przemóc się do awokado, nie smakuje mi ;)
UsuńKakao używam zwykle do ciasteczek/babeczek/owsianki.. i w sumie zawsze tam jest mleko :) Miło, że o tym wspomniałaś, bo nawet nie miałam pojęcia. Kiedyś muszę spróbować zrobić na wodzie.
OdpowiedzUsuńkiedyś również nie wiedziałam, ale człowiek uczy się całe życie :)
Usuń