Makaron quinoa z piersią kurczaka w sosie musztardowym
9/18/2016Ostatnio moja przyjaciółka jadła w pracy sałatkę z sosem musztardowym i jakoś mnie tak naszło, że mam straszną ochotę na niego. Jednak chciałam taki w wersji na ciepło do obiadu. Moja babcia od dawna taki robi i jest przepyszny, ale chciałam troszkę uzdrowić ten sos i zrobiłam swoją wersję. Muszę Wam nieskromnie powiedzieć, że wyszedł genialny i lepszy od sosu babci :D Cała rodzina zachwalała ;)
Dlatego dziś dla odmiany przychodzę do Was z pomysłem na obiad: makaron quinoa z piersią kurczaka w sosie musztardowym :) Mój hit tego miesiąca!
Makaron jest od rodzinnej wytwórni Fabijańscy. Mają oni w swojej ofercie bardzo ciekawe makarony. Takie, których jeszcze nie jadłam, jak właśnie ten quinoa czy również ryżowe i z grochu. Są w pełni ekologiczne, a w składzie mają tylko daną mąkę i wodę źródlaną. Bardzo polecam zarówno ze względu na skład, jak i walory smakowe. Quinoa - najlepszy jaki jadłam!
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- makaron quinoa (oczywiście możecie użyć innego, jeżeli takiego nie macie)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki musztardy
- 250ml bulionu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
6 komentarze
uwielbiam sos musztardowy i kurczaka, a takie połączenie to na pewno niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam makaronu quinoa ale najczęściej kupuję razowy
OdpowiedzUsuńA miałam do Ciebie pisać o przepis na ten sos :) Mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny makaron, muszę taki kupić :) Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :D Lubię sos musztardowy, więc chętnie to przyrządzę.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuń