Ryżowe gofry na maślance

2/10/2015

Dziś przychodzę do Was z kolejnym przepisem, który jest równie prosty i szybki, a mianowicie gofry na maślance. Próbowałam na mleku, ale wtedy robią mi się takie klapciaki. Jak ubijam białko na sztywną masę to przyklejają się do gofrownicy. Więc pewnego dnia obmyśliłam, by dodać czegoś innego do masy, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Nie ubijam białka, dodaję maślankę i wychodzą dla mnie idealne i zbite w sobie, dzięki czemu znacznie łatwiej się je. Robiłam na różnych mąkach, ale na ryżowej smakują mi najlepiej. Są wówczas takie delikatne, bo taka jest ta mąka. Na drugim miejscu są na mące kukurydzianej ;)

Składniki:

  • jajko
  • 2-3 łyżki mąki ryżowej
  • maślanka
  • słodzidło (u mnie tradycyjnie miód, 1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Ubić jajko w całości, dodać mąkę i słodzidło. Maślankę wlewać na oko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. U mnie jest taka pośrednia. Ani rzadka, ani gęsta. Następnie wlać ciasto do dobrze rozgrzanej gofrownicy. Ja smaruję ją wcześniej olejem kokosowym. Możecie użyć jednak czegoś innego, co macie w domu. Piekę je około 1,5 minuty. Wyciągnąć i podać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)

29 komentarze

  1. Ale fajne wzorki masz na gofry:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chciałam kupić taką normalną, ale mama postawiła warunek, że ona zapłaci jak kupię taką ze zwierzakami, bo siostra będzie się cieszyć, no to kupiłam skoro mama chciała fundować haha :D

      Usuń
  2. super pomysł na pyszne danie ! :) dowód na to, ze mozna smacznie, szybko i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie :) zdrowe nie znaczy nudne i zajmujące mnóstwo czasu :)

      Usuń
  3. Uwielbiam bananowe gofry :) na maślance jeszcze nie robiłam, więc chętnie spróbuję, ale jak ubić jajko w całości (przecież z żółtkiem się nie ubije)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tak mówię zawsze, chodzi mi o rozbełtanie go w całości ;) a bananowych nie jadłam, jak robisz? :)

      Usuń
    2. Bananowe, z maślanki? Chcę gofrownicę!! <3

      Usuń
  4. świetne kształty, gofry uwielbiam a mąka ryżowa akurat jest w szafce... aż się prosi żeby wypróbować ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma nawet inne opcji, mąka ryżowa Cię woła :D

      Usuń
  5. a ja dziś nawet spróbowałam! Polecam! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. coraz częściej słyszę o produktach o których nie miałam pojęcia ;D teraz to mąka ryżowa , zaraz sobie o niej więcej poczytam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę świetny produkt, bardzo polecam :)

      Usuń
  7. Wspaniała strona. Oby tak dalej - będę częstszym gościem :)


    Zapraszam chętnych , którzy są na SAMYM POCZĄTKU SWOJEJ DROGI :)
    http://wysoka-szeroka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale masz śliczne gofrowe zwierzątka :D Ja do tej pory zawsze robiłam gofry drożdżowe, są przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a drożdżowych nie jadłam, trzeba wypróbować ;) jak robisz?

      Usuń
  9. Ubóstwiam gofry :) Najlepsze jakie jadłam są z Ustronia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również uwielbiam ustroniańskie gofry, tym bardziej, że mam do nich blisko!

      Usuń
    2. a ja nie jadłam, więc w przyszłości chyba będę musiała to zmienić ;)

      Usuń
  10. Hehe, wesołe kształty tych gofrów! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gofrownica była prezentem dla mojej siostry a ja chętnie z niego korzystam :D

      Usuń
  11. Ale śliczne :) żyrafki i słoniki :) muszę spróbować bo już kiedyś miałam mąkę ryżową i nie wiedziałam właśnie jak ja wykorzystać :) a gofry bananowe też chcę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z ryżowej naleśniki też są boskie, takie delikatne :)

      Usuń
  12. Ale prześliczne zwierzątka ♥
    Na pewno wypróbuję przepis.
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Skąd Ty wyczarowałaś taki gofrowy zwierzynieć ;)


    fitfunmamarun.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne figurki ;) Muszę w końcu kupić gofrownicę!

    OdpowiedzUsuń

Instagram

FACEBOOK

Obserwatorzy