Ryżowe gofry na maślance
2/10/2015Dziś przychodzę do Was z kolejnym przepisem, który jest równie prosty i szybki, a mianowicie gofry na maślance. Próbowałam na mleku, ale wtedy robią mi się takie klapciaki. Jak ubijam białko na sztywną masę to przyklejają się do gofrownicy. Więc pewnego dnia obmyśliłam, by dodać czegoś innego do masy, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Nie ubijam białka, dodaję maślankę i wychodzą dla mnie idealne i zbite w sobie, dzięki czemu znacznie łatwiej się je. Robiłam na różnych mąkach, ale na ryżowej smakują mi najlepiej. Są wówczas takie delikatne, bo taka jest ta mąka. Na drugim miejscu są na mące kukurydzianej ;)
Składniki:
- jajko
- 2-3 łyżki mąki ryżowej
- maślanka
- słodzidło (u mnie tradycyjnie miód, 1 łyżeczka)
Ubić jajko w całości, dodać mąkę i słodzidło. Maślankę wlewać na oko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. U mnie jest taka pośrednia. Ani rzadka, ani gęsta. Następnie wlać ciasto do dobrze rozgrzanej gofrownicy. Ja smaruję ją wcześniej olejem kokosowym. Możecie użyć jednak czegoś innego, co macie w domu. Piekę je około 1,5 minuty. Wyciągnąć i podać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)
29 komentarze
Ale fajne wzorki masz na gofry:D
OdpowiedzUsuńchciałam kupić taką normalną, ale mama postawiła warunek, że ona zapłaci jak kupię taką ze zwierzakami, bo siostra będzie się cieszyć, no to kupiłam skoro mama chciała fundować haha :D
Usuńsuper pomysł na pyszne danie ! :) dowód na to, ze mozna smacznie, szybko i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) zdrowe nie znaczy nudne i zajmujące mnóstwo czasu :)
UsuńUwielbiam bananowe gofry :) na maślance jeszcze nie robiłam, więc chętnie spróbuję, ale jak ubić jajko w całości (przecież z żółtkiem się nie ubije)?
OdpowiedzUsuńja tak mówię zawsze, chodzi mi o rozbełtanie go w całości ;) a bananowych nie jadłam, jak robisz? :)
UsuńBananowe, z maślanki? Chcę gofrownicę!! <3
Usuńświetne kształty, gofry uwielbiam a mąka ryżowa akurat jest w szafce... aż się prosi żeby wypróbować ! :)
OdpowiedzUsuńnie ma nawet inne opcji, mąka ryżowa Cię woła :D
Usuńa ja dziś nawet spróbowałam! Polecam! <3
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowały :)
Usuńcoraz częściej słyszę o produktach o których nie miałam pojęcia ;D teraz to mąka ryżowa , zaraz sobie o niej więcej poczytam :)
OdpowiedzUsuńnaprawdę świetny produkt, bardzo polecam :)
UsuńWspaniała strona. Oby tak dalej - będę częstszym gościem :)
OdpowiedzUsuńZapraszam chętnych , którzy są na SAMYM POCZĄTKU SWOJEJ DROGI :)
http://wysoka-szeroka.blogspot.com/
Mniam :) trza wypróbować !
OdpowiedzUsuńkoniecznie :D
UsuńAle masz śliczne gofrowe zwierzątka :D Ja do tej pory zawsze robiłam gofry drożdżowe, są przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńa drożdżowych nie jadłam, trzeba wypróbować ;) jak robisz?
UsuńUbóstwiam gofry :) Najlepsze jakie jadłam są z Ustronia :)
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam ustroniańskie gofry, tym bardziej, że mam do nich blisko!
Usuńa ja nie jadłam, więc w przyszłości chyba będę musiała to zmienić ;)
UsuńHehe, wesołe kształty tych gofrów! :))
OdpowiedzUsuńgofrownica była prezentem dla mojej siostry a ja chętnie z niego korzystam :D
UsuńAle śliczne :) żyrafki i słoniki :) muszę spróbować bo już kiedyś miałam mąkę ryżową i nie wiedziałam właśnie jak ja wykorzystać :) a gofry bananowe też chcę :)
OdpowiedzUsuńz ryżowej naleśniki też są boskie, takie delikatne :)
UsuńAle prześliczne zwierzątka ♥
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis.
Zapraszam do mnie :)
Skąd Ty wyczarowałaś taki gofrowy zwierzynieć ;)
OdpowiedzUsuńfitfunmamarun.blogspot.com
z lidla :D
UsuńŚwietne figurki ;) Muszę w końcu kupić gofrownicę!
OdpowiedzUsuń