Orkiszowe ciasteczko w kokilce
1/24/2016
W końcu kupiłam kokilki, więc musiałam jakoś je przetestować! Stanęłam więc w kuchni i grzebiąc po szafkach w domu rodzinnym, znalazłam jakieś tam składniki i powstało SPONTANICZNE ORKISZOWE CIASTECZKO w kokilce :D
Składniki:
- jajko
- ksylitol
- 2-3 łyżki otrębów orkiszowych
- łyżka mąki jaglanej
- mleko
- proszek do pieczenia
- dodatki według uznania
Sposób przygotowania:
Do jednej miseczki wsypać otręby i zalać mlekiem, by całe były przykryte. Zanim zmiękną, w drugiej miseczce porządnie ubijamy jajko z ksylitolem. Do puszystego jajka wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze mieszamy. Potem łączymy tę masę z nasiąkniętymi mlekiem otrębami. Na wierzch dajemy dowolne dodatki. U mnie gorzka czekolada 70%. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach 15-20min. Sprawdzajcie ciastko, bo mimo wszystko w zależności od piekarnika ten czas będzie się różnił. Albo wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na około 3min. Smacznego!
Do jednej miseczki wsypać otręby i zalać mlekiem, by całe były przykryte. Zanim zmiękną, w drugiej miseczce porządnie ubijamy jajko z ksylitolem. Do puszystego jajka wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze mieszamy. Potem łączymy tę masę z nasiąkniętymi mlekiem otrębami. Na wierzch dajemy dowolne dodatki. U mnie gorzka czekolada 70%. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach 15-20min. Sprawdzajcie ciastko, bo mimo wszystko w zależności od piekarnika ten czas będzie się różnił. Albo wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na około 3min. Smacznego!
12 komentarze
Omnomonmo zrobisz takie jak przyjadę? :D
OdpowiedzUsuńObłędne !
OdpowiedzUsuńzrobię!
OdpowiedzUsuńmam słabość do takich ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a jakie proste w wykonaniu! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! <3
OdpowiedzUsuńomg wyglada oblednie i pewnie tak smakuje <3
OdpowiedzUsuńświetna przekąska :D
OdpowiedzUsuńŚwietne to ciasteczko!
OdpowiedzUsuńPysznie ochrzciłaś kokilki. ;)
OdpowiedzUsuńZgłodniałam, chyba mam gdzieś otręby orkiszowe w szafce, bo całkiem niedawno używałam ich do bułeczek :)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie;)
OdpowiedzUsuń