Ciekawostki żywieniowe #5 - miód
4/04/2014źródło |
Do najważniejszych składników miodu zaliczamy łatwo przyswajalne cukry proste tj. glukoza i fruktoza, które stanowią 60-80% jego masy. Istotnym składnikiem wpływającym na smak miodu są kwasy organiczne (glukozowy, jabłkowy, cytrynowy) oraz olejki eteryczne. Łyżeczka miodu to około 40 kcal.
Właściwości miodu:
- działanie antyseptyczne
- korzystnie wpływa na niektóre narządu wewnętrzne człowieka
- wykazuje działanie przeciw próchnicze
- obniża ciśnienie
- poprawia krążenie krwi
- działa ochronnie na wątrobę i zwiększa wydzielanie żółci
- stymuluje produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny
- u dzieci wzmaga rozwój umysłowy, wspomaga odporność, zwiększa apetyt, przeciwdziała wzdęciom i zaparciom, zapobiega wymiotom
- spożycie tuż po wysiłku fizycznym umożliwia w krótkim czasie odstąpienie objawów zmęczenia
W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, rozróżniamy trzy zasadnicze typy:
- nektarowe (kwiatowe)
- spadziowe
- mieszane (spadziowo-nektarowe)
Właściwości poszczególnych rodzajów miodu:
Miód akacjowy - stosowany przy zaburzeniach trawienia, schorzeniach nerek i przewodu moczowego
Miód rzepakowy - wspomaga leczenie wątroby, trzustki, nerek, dróg moczowych, układu krwionośnego; ma działanie wzmacniające
Miód lipowy - zawiera składniki o działaniu napotnym, przeciwgorączkowym, wykrztuśnym, uspokajającym; posiada dużą aktywność antybiotyczną
Miód koniczynowy - działa uspokajająco, stosowany jest w wyczerpaniu nerwowym i anemii
Miód malinowy - stosowany leczniczo w wielu schorzeniach, m.in. w przeziębieniach, grypie, schorzeniach górnych dróg oddechowych, a także miażdżyc
Miód wielokwiatowy - stosowany przy schorzeniach alergicznych i dróg oddechowych
Miód gryczany - stosowany w schorzeniach układu krążenia, miażdżycy, osłabienia pamięci, po dużych wysiłkach lub chorobach i rekonwalescencji
Miód wrzosowy - stosowany w zapaleniach dróg moczowych, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit
Miód z drzew iglastych - działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie, antyseptycznie; stosowany przy obniżonej odporności organizmu, schorzeniach płuc, stawów i układu krążenia
Miód z drzew liściastych - ma właściwości moczopędne, żółciopędne, przeciwzapalne oraz dezynfekujące
Miód mieszany - ma dużą aktywność antybiotyczną
źródło: www.odzywianie.info.pl, www.elizowka.pl
26 komentarze
Kocham akacjowy i lipowy :-) kiedyś spróbowałam akacjowego w Grecji i aż kupiłam kilka słoi...PYCHA!!
OdpowiedzUsuńA lipowy cenie za cudowny aromat i wspaniałe właściwości. Piję herbatkę z lipy dość często- uwielbiam :-)
przyznaję, że akacjowego nie jadłam, muszę spróbować :)
UsuńAkacjowy,lipowy,słonecznikowy i wielokwiatowy:) Reszty nie pamiętam abym próbowała lub nie pamiętam smaku,ale jeśli miód to zapewne każdy jest pyszny bo zdrowy:)
OdpowiedzUsuńdawno lipowego nie jadłam, ostatnio u mnie ciągle wielokwiatowy, muszę to zmienić :D
Usuńnigdy nie przepadałam za miodem :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam lipowy :)
OdpowiedzUsuńa malinowy.... niebo :)
stosuję go jak potrzebuję wzmocnić odporność albo jako składnik izotoniku po treningach :)
pytałaś u mnie na blogu o mój trening, a ja Ci zapomniałam odpisać, aż mi głupio :( postaram się napisać o tym w najbliższym czasie :)
miód jest dobry na wszystko hehe :)
Usuńnie ma sprawy! zaczekam :)
Lipowy i wrzosowy uwielbiam :) w ogóle kocham miód i stosuję jako zamiennik cukru.
OdpowiedzUsuństosowałam jako zamiennik cukru, gdy go "odstawiałam" ;)
UsuńJa nie przepadam za lipowym, jakoś za bardzo kwiatkami zalatuje ;d manuka jest przepyszny <3 ja miodem ostatnio rozjaśniam włosy ;d
OdpowiedzUsuńserio? nie sądziłam, że da się włosy rozjaśnić :D
UsuńMiód uwielbiam od dziecka głównie za sprawą wujka pszczelarza.
OdpowiedzUsuńoo wujek pszczelarz, świetna sprawa! :)
UsuńJa najczęściej jem lipowy, kolejny jest wielokwiatowy, a później gryczany - ten z tej trójki lubię najbardziej. Brakuje mi tu spadziowego, który uwielbiam nad wszystkie wymienione i mogłabym jeść łyżkami - ale niestety w moich rejonach strasznie ciężko go dostać :(
OdpowiedzUsuńmusiałam ominąć spadziowy, rzadko go gdzieś widuję w sklepach niestety :(
UsuńJa uwielbiam miód i cieszę sie że jest tak zdrowy :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie mnie uświadomiłaś jak dawno nie jadłam miodu! uwielbiam lipowy, ale jakoś ostatnio się na nie nie napotkałam, a żeby specjalnie szukać to też mi się "nie paliło" :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam miód od dziecka! Nie wyobrażam sobie zimowej herbaty bez niego. U mnie łagodzi też comiesięczne dolegliwości. Nie wiem jak, ale tak jest.
OdpowiedzUsuńu mnie idealnie się sprawdza jak czuję, że będę chora :D dwa dni herbatki z miodem i cytryną i jak ręką odjął :D nie truję się antybiotykami dopóki naprawdę nie muszę ;)
Usuńzapraszam do wzięcia udziału w konkursie, do wygrania torba NIKE :) http://bodybuildingisalifestyle.blogspot.ie/2014/04/uwaga-konkurs-do-zgarniecia-torba-nike.html
OdpowiedzUsuńdziękuję :) już zaglądam :)
UsuńJa uwielbiam akacjowy i wielokwiatowy. Chociaż większość miodów jest smacznych. :)
OdpowiedzUsuńHejka:) Zagladam Tiutaj juz dlugiiiii czas :D:D
OdpowiedzUsuńAle dzisiaj chcialbym Cie zaprosic do siebie :) Gdyz rozdaje 300 zl na zakupy w sklepie internetowym :)
http://beslimuk.blogspot.co.uk/2014/03/rozdaje-300-zl-na-zakupy.html
Ja też lubię wielokwiatowy :)
OdpowiedzUsuńCo do zastosowania kosmeycznego, to używam jako peelingu do ust. Mieszam odrobinę z cukrem, nakładam na szczoteczkę do zębów i masuję usta przez kilka minut :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie wolę lipowy :)
OdpowiedzUsuń