Babeczki z ciecierzycy
3/19/2015Jestem rzadziej na blogu i tak będzie dopóki nie skończę szkoły w kwietniu. Potem mimo matur będę miała więcej czasu, by wrócić do regularnego blogowania, bo jednak odpadnie szkoła ;) Jak na razie bardziej aktywna jestem na Facebooku i Instagramie. Od dawna chciałam wypróbować babeczek z ciecierzycy i zbierałam się za to, zbierałam i zebrać nie mogłam. Cierpię ostatnio na deficyt czasu. Doba jest zdecydowanie za krótka ;) Jednak w końcu je zrobiłam i będę robić bardzo często. Niezwykle mi posmakowały i dla mnie są najlepsze ze wszystkich tych warzywnych smakołyków.
Składniki (na 10 babeczek):
- puszka odsączonej ciecierzycy (240g)
- 1 dojrzały banan
- 3 jajka (bądź 2, gdy dodacie jeszcze jednego banana)
- 2 łyżki miodu (bądź innego słodzidła)
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 3-4 kropelki aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zblendować i przelać do foremek na babeczki. Wypełnić prawie całe, bo ciasto niewiele rośnie. Ja nie nagrzewam wcześniej piekarnika i wkładam babeczki od razu po włączeniu go. Piec około 30-35 minut. Smacznego!
Sama nie liczę kalorii ani BTW, ale często mnie prosicie, by umieszczać takie informacje w przepisach, zatem proszę bardzo :)
11 komentarze
Bardzo lubię
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! <3
OdpowiedzUsuńkurcze, ale mi zrobiłaś smaka! <3
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńnigdy nie probowalam a wygladaja rewelacyjnie <3
OdpowiedzUsuńKurcze.. tak mnie ciekawi jak to smakuje! :D Może się pobawię w sobotę ; ))
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie! Muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńnoo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńCiecierzyca.. wygląda, że jestem ogranczony. pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Wiem tylko, że to coś z rodziny grochowatych. Ma jakieś specjalne fitnesowe właściwiości?
OdpowiedzUsuńZ fasoli robiłam, ale o babeczkach z ciecierzycy nigdy nie słyszałam :D kopalnia białka :)
OdpowiedzUsuń