Kukurydziane naleśniki z pieczarkowo-mięsnym farszem
11/21/2014
Moja mam jakiś czas temu postanowiła zrobić na obiad naleśniki. Jednak stwierdziła, że nie będzie jadła ich znowu z twarogiem czy dżemem. Wymyśliłyśmy więc, że będą z farszem :D Miałyśmy w domu mięso mielone i pieczarki, więc tak powstało nasze nadzienie. Mama robiła zwykłe pszenne naleśniki dla wszystkich, a ja sobie usmażyłam kukurydziane. Pychota! Zjadłam obiad z wielkim smakiem ;) A teraz podzielę się z Wami prostym, ale naprawdę pysznym przepisem. Jak wiecie, jestem wielką fanką szybkich i prostych dań ;)
Składniki na naleśniki (2 sztuki):
Jajko miksujemy z mąką i mlekiem. Masa powinna być średnio gęsta. Smażymy z obu stron na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 minuty. Przyprawiamy mięso mielone i smażymy na patelni jak na spaghetti. Musi się rozdrobnić, w czym oczywiście pomagamy, co chwilę mieszając. Osobno smażymy drobno pokrojone pieczarki z cebulą, solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, dopóki nie osiągną złocistego koloru. Zajmuje to około 10 minut. Następnie przez chwilę podsmażamy razem mięso mielone z pieczarkami. I gotowe. Teraz wystarczy nałożyć na naleśniki ilość farszu według uznania, zawinąć i delektować się prostym, szybkim, ale niezwykle smacznym obiadem :) Smacznego!
Składniki na naleśniki (2 sztuki):
- jajko
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- mleko
- mięso mielone
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek (i wszystko inne co dodajecie do mielonego)
- pieczarki
- cebula
- olej kokosowy (bądź inny)
Jajko miksujemy z mąką i mlekiem. Masa powinna być średnio gęsta. Smażymy z obu stron na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 minuty. Przyprawiamy mięso mielone i smażymy na patelni jak na spaghetti. Musi się rozdrobnić, w czym oczywiście pomagamy, co chwilę mieszając. Osobno smażymy drobno pokrojone pieczarki z cebulą, solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, dopóki nie osiągną złocistego koloru. Zajmuje to około 10 minut. Następnie przez chwilę podsmażamy razem mięso mielone z pieczarkami. I gotowe. Teraz wystarczy nałożyć na naleśniki ilość farszu według uznania, zawinąć i delektować się prostym, szybkim, ale niezwykle smacznym obiadem :) Smacznego!
18 komentarze
Kukurydziane??? :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałem. Trzeba spróbować :)
koniecznie :D
UsuńRobiłam ostatnio farsz z dyni - pycha! :)
OdpowiedzUsuńmam na balkonie dynię :D chyba już wiem do czego ją wykorzystam ;)
UsuńProsto i smacznie
OdpowiedzUsuńczyli tak jak lubię ;)
Usuńnie jadlam jeszcze kukurydzianych a tyle osob zachwala... chyba czas to zmienic :D
OdpowiedzUsuńno jak to nie jadłaś? :D niebo w gębie :D
UsuńA ja lubię farsz ze szpinakiem :D Na naleśniki jest tyyyle pomysłów, więc wcale nie trzeba ich jeść na słodko : ))
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam ze szpinakiem, narobiłaś mi ochoty ;)
UsuńUwielbiam naleśniki w wytrawnej wersji, ale takich jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńtyle pomysłów na farsze, że nigdy nie wiem z czym zrobić ;) polecam taki farsz, pychota :)
UsuńPyszności <3! Ja lubię zjeść naleśnika z kapustą i z grzybami.
OdpowiedzUsuńoj ja też :) takie krokieciki ;)
Usuńdawno nie robiłam nalesników z takim nadzieniem:)
OdpowiedzUsuńw takim razie już wiesz co na obiad zrobisz w najbliższym czasie ;)
UsuńAle zrobiłaś mi ochoty na.... pieczarki! :)
OdpowiedzUsuńpajapaulina.blogspot.co.uk
pieczarki <3
Usuń