Kukurydziane naleśniki z pieczarkowo-mięsnym farszem

11/21/2014

Moja mam jakiś czas temu postanowiła zrobić na obiad naleśniki. Jednak stwierdziła, że nie będzie jadła ich znowu z twarogiem czy dżemem. Wymyśliłyśmy więc, że będą z farszem :D Miałyśmy w domu mięso mielone i pieczarki, więc tak powstało nasze nadzienie. Mama robiła zwykłe pszenne naleśniki dla wszystkich, a ja sobie usmażyłam kukurydziane. Pychota! Zjadłam obiad z wielkim smakiem ;) A teraz podzielę się z Wami prostym, ale naprawdę pysznym przepisem. Jak wiecie, jestem wielką fanką szybkich i prostych dań ;)

Składniki na naleśniki (2 sztuki):
  • jajko
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • mleko
Składniki na farsz:
  • mięso mielone
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek (i wszystko inne co dodajecie do mielonego)
  • pieczarki
  • cebula
  • olej kokosowy (bądź inny)
Przygotowanie:
Jajko miksujemy z mąką i mlekiem. Masa powinna być średnio gęsta. Smażymy z obu stron na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 minuty. Przyprawiamy mięso mielone i smażymy na patelni jak na spaghetti. Musi się rozdrobnić, w czym oczywiście pomagamy, co chwilę mieszając. Osobno smażymy drobno pokrojone pieczarki z cebulą, solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, dopóki nie osiągną złocistego koloru. Zajmuje to około 10 minut. Następnie przez chwilę podsmażamy razem mięso mielone z pieczarkami. I gotowe. Teraz wystarczy nałożyć na naleśniki ilość farszu według uznania, zawinąć i delektować się prostym, szybkim, ale niezwykle smacznym obiadem :) Smacznego!

19 komentarze

  1. Kukurydziane??? :D
    Jeszcze nie próbowałem. Trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ostatnio farsz z dyni - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam na balkonie dynię :D chyba już wiem do czego ją wykorzystam ;)

      Usuń
  3. nie jadlam jeszcze kukurydzianych a tyle osob zachwala... chyba czas to zmienic :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no jak to nie jadłaś? :D niebo w gębie :D

      Usuń
  4. A ja lubię farsz ze szpinakiem :D Na naleśniki jest tyyyle pomysłów, więc wcale nie trzeba ich jeść na słodko : ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dawno nie jadłam ze szpinakiem, narobiłaś mi ochoty ;)

      Usuń
  5. Uwielbiam naleśniki w wytrawnej wersji, ale takich jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tyle pomysłów na farsze, że nigdy nie wiem z czym zrobić ;) polecam taki farsz, pychota :)

      Usuń
  6. Pyszności <3! Ja lubię zjeść naleśnika z kapustą i z grzybami.

    OdpowiedzUsuń
  7. dawno nie robiłam nalesników z takim nadzieniem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie już wiesz co na obiad zrobisz w najbliższym czasie ;)

      Usuń
  8. Ale zrobiłaś mi ochoty na.... pieczarki! :)
    pajapaulina.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń

Instagram

FACEBOOK

Obserwatorzy