Mój nowy ulubieniec, czyli olej kokosowy
5/13/2014źródło |
Olej kokosowy można używać na przeróżne sposoby, zarówno kuchni, jak i jako kosmetyk dla ciała czy włosów. Ja używam go na razie tylko do smażenia. Jeżeli znacie jeszcze jakieś ciekawe wykorzystanie tego produktu, dajcie koniecznie znać :)
Jakie właściwości posiada ten olej przy stosowaniu jako produkt spożywczy?
- zawiera mniej kalorii niż inne tłuszcze
- nie przyczynia się do wzrostu tkanki tłuszczowej
- obniża zły cholesterol
- poprawia metabolizm
- jest łatwostrawny
- obniża indeks glikemiczny potraw
- zwiększa odporność
- wzmacnia funkcje tarczycy
- zapobiega osteoporozie
- bardzo dobry dla jelit
- wspomaga przyswajanie witamin i mikroelementów
- chroni przed nowotworami
- dobry dla osób uprawiających sport
- zwiększa wytrzymałość
Od kiedy go mam, stałam się naleśniko-omleto maniaczką :D Mogę teraz jeść je ciągle ;) Używam do tego celu około 1/3 łyżeczki do herbaty. Taka ilość w zupełności mi wystarczy, aby nic nie przywarło. Wcześniej bardzo długi czas nie jadłam tego typu rzeczy, bo nie chciałam ich smażyć na zwykłym oleju, który jest u nas w domu. Teraz będę eksperymentować i wypróbowywać wszelkie możliwe kombinacje naleśników i omletów. Jest to potrawa, którą nie można się chyba znudzić, bo za każdym razem możemy przygotować ją na inny sposób i z innymi dodatkami. Jeżeli znacie jakieś ciekawe propozycje, podrzućcie mi je koniecznie :) Poniżej znajdziecie kilka moich omletów i naleśników.
omlet owsiany z rodzynkami |
czekoladowy naleśnik z dżemem brzoskwiniowym 100% |
czekoladowy naleśnik z ananasem |
omlet owsiany z dżemem brzoskwiniowym 100% i ananasem |
33 komentarze
zazwyczaj używałam go do włosów :D ale widzę, że musi zagościć nie tylko w mojej łazience, ale i kuchni :)
OdpowiedzUsuńU mnie zagościł na stałe:) Uwielbiam go:)
OdpowiedzUsuńSpróbuję może i na włosy,ale narazie zachwycam się nim w kuchni:)
ja używam na włosy :)
Usuńrównież zachwycam się nim w kuchni ;) a na włosy nigdy nie stosowałam :)
UsuńOlej kokosowy gości u mnie już bardzo długo :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że u mnie też zagości na bardzo długo :)
UsuńWszyscy chwalą ten olej, mam zamiar ale jeszcze nie kupiłam :)
OdpowiedzUsuńja też nie mogłam się za to wziąć, ale jestem zadowolona, że w końcu go kupiłam :)
UsuńJa również do tej pory używałam go do włosów, do ciała, ale nie w kuchni :)
OdpowiedzUsuńJuż znalazł się na liście zakupów jutrzejszych :)
koniecznie! w kuchni sprawuje się super :)
Usuńja już od kilku miesięcy stosuję olej kokosowy w kuchni i jestem bardzo z niego zadowolona ^^ no i oczywiście każdemu komu mogę to go polecam, i do jedzenia, i do upiększana się ;P
OdpowiedzUsuńkiedyś nie chciałam się przekonać i go kupić, ale teraz również mogę go polecać każdemu :)
UsuńJa nawet jajecznicę na nim smażę, albo warzywa na patelnię - uwielbiam :).
OdpowiedzUsuńja również smażyłam na nim ostatnio jajecznicę :D nadaje się do wszystkiego ;)
UsuńMasz jakiś sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe ? :) woje wyglądają bardzo apetycznie a moje próby stworzenia naleśnika idealnego kończą się produkcja mleczno-mącznej papki :)
OdpowiedzUsuńomlet owsiany: 2 jajka, 2 łyżki mąki owsianej i na oko wody lub mleka, gdy jest za gęste, mój naleśnik wygląda tak samo tylko daję 1 jajko :)
Usuńuwielbiam szczegolnie do olejowania wlosow, ale w kuchni takze sprawdza sie idealnie :D
OdpowiedzUsuńTeż mój ulubieniec :) Mam nierafinowany i jakoś nie czuję żadnego zapachu kokosa:P
OdpowiedzUsuńKocham olej kokosowy- bez niego nie potrafię żyć :D
OdpowiedzUsuńja chyba też nie będę już umiałam bez niego żyć :D
UsuńWszyscy tak go chwalą... nie wiem dlaczego jeszcze go nie kupiłam!
OdpowiedzUsuńja także nie wiem! marsz do sklepu :D
UsuńA ja jeszcze go nie próbowałam, ale chyba muszę to zrobić :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie Kochana :)
UsuńOleju kokosowego używam do wszystkiego w kuchni! Pamiętam, że jak pierwszy raz go kupiłam i smażyłam sobie pierś z kurczaka to przez właśnie charakterystyczny zapach zastanawiałam się, czy aby na pewno moje mięso jest świeże. :D Teraz przywykłam na tyle do tego smaku i zapachu, że dziwnie mi jak go nie czuję, gdy jem u kogoś albo w restauracji. :)
OdpowiedzUsuńA co do pieczenia naleśników. Nie lepiej zainwestować w patelnię do naleśników i smażyć na niej zupełnie bez oleju? ;)
nie chciałam kupować specjalnie patelni do naleśników ;) mam swoją jedną ulubioną i wszystko na niej robię :) poza tym olej kokosowy ma wiele wspaniałych właściwości, że koniecznie chcę go używać ;)
UsuńJa też kocham olej kokosowy :) Robię z niego "czekoladę", smażę, dodaje do potraw, nakłdam na włosy, smaruję ręcę i dodaje do peelingu...
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam oleju kokosowego i tak szczerze nawet nie wiem gdzie go kupić. Poszukam go jutro, ponieważ mam ochotę go wypróbować;)
OdpowiedzUsuńdostaniesz na pewno w Piotrze i Pawle :)
Usuńbardzo lubię ten olej, jem go na surowo zazwyczaj dodając do różnych słodkości, ale nawet sam prosto ze sloika mi smakuje ;) (jem ten o smaku kokosowym)
OdpowiedzUsuńkiedys używalam go tez do włosow, ale teraz zmieniłam na rzepakowy.
Ja uzywam go jako kosmetyk :) Idealny balsam czy maseczka do wlosow :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj dostałam taki od firmy biooil :) Już jutro mam zamiar go wypróbować przy śniadaniu :)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak się sprawdził ;)
Usuń