Mój nowy ulubieniec, czyli olej kokosowy

5/13/2014

źródło
Przeglądaj różne blogi, gdzie nie spojrzałam, wszyscy zachęcali do kupna oleju kokosowego. No i przekonaliście mnie! Kilka dni temu będąc na zakupach postanowiłam włożyć go do koszyka. Mój olej jest najprawdopodobniej rafinowany, dlatego nie ma kokosowego zapachu i posmaku. Wiem, że wiele z Was zachęca do kupna nierafinowanego dla tego wspaniałego, delikatnego orientalnego smaku, który nadaje potrawom. Obiecuję, że następnym razem taki kupię! Jednakże teraz muszę zużyć ten ;)

Olej kokosowy można używać na przeróżne sposoby, zarówno kuchni, jak i jako kosmetyk dla ciała czy włosów. Ja używam go na razie tylko do smażenia. Jeżeli znacie jeszcze jakieś ciekawe wykorzystanie tego produktu, dajcie koniecznie znać :)

Jakie właściwości posiada ten olej przy stosowaniu jako produkt spożywczy?
  • zawiera mniej kalorii niż inne tłuszcze
  • nie przyczynia się do wzrostu tkanki tłuszczowej
  • obniża zły cholesterol
  • poprawia metabolizm
  • jest łatwostrawny
  • obniża indeks glikemiczny potraw
  • zwiększa odporność
  • wzmacnia funkcje tarczycy
  • zapobiega osteoporozie
  • bardzo dobry dla jelit
  • wspomaga przyswajanie witamin i mikroelementów
  • chroni przed nowotworami
  • dobry dla osób uprawiających sport
  • zwiększa wytrzymałość
I jeszcze wiele wiele innych cudownych właściwości :) Stosowany jako kosmetyk przede wszystkim wspaniale nawilża i chroni skórę. W kuchni możemy go wykorzystać do smażenia, smarowania pieczywa, dodawać do zup czy sałatek. 
Od kiedy go mam, stałam się naleśniko-omleto maniaczką :D Mogę teraz jeść je ciągle ;) Używam do tego celu około 1/3 łyżeczki do herbaty. Taka ilość w zupełności mi wystarczy, aby nic nie przywarło. Wcześniej bardzo długi czas nie jadłam tego typu rzeczy, bo nie chciałam ich smażyć na zwykłym oleju, który jest u nas w domu. Teraz będę eksperymentować i wypróbowywać wszelkie możliwe kombinacje naleśników i omletów. Jest to potrawa, którą nie można się chyba znudzić, bo za każdym razem możemy przygotować ją na inny sposób i z innymi dodatkami. Jeżeli znacie jakieś ciekawe propozycje, podrzućcie mi je koniecznie :) Poniżej znajdziecie kilka moich omletów i naleśników.

omlet owsiany z rodzynkami

czekoladowy naleśnik z dżemem brzoskwiniowym 100%

czekoladowy naleśnik z ananasem

omlet owsiany z dżemem brzoskwiniowym 100% i ananasem


A Wy do czego używacie oleju kokosowego?

33 komentarze

  1. zazwyczaj używałam go do włosów :D ale widzę, że musi zagościć nie tylko w mojej łazience, ale i kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie zagościł na stałe:) Uwielbiam go:)

    Spróbuję może i na włosy,ale narazie zachwycam się nim w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. również zachwycam się nim w kuchni ;) a na włosy nigdy nie stosowałam :)

      Usuń
  3. Olej kokosowy gości u mnie już bardzo długo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że u mnie też zagości na bardzo długo :)

      Usuń
  4. Wszyscy chwalą ten olej, mam zamiar ale jeszcze nie kupiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też nie mogłam się za to wziąć, ale jestem zadowolona, że w końcu go kupiłam :)

      Usuń
  5. Ja również do tej pory używałam go do włosów, do ciała, ale nie w kuchni :)
    Już znalazł się na liście zakupów jutrzejszych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie! w kuchni sprawuje się super :)

      Usuń
  6. ja już od kilku miesięcy stosuję olej kokosowy w kuchni i jestem bardzo z niego zadowolona ^^ no i oczywiście każdemu komu mogę to go polecam, i do jedzenia, i do upiększana się ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiedyś nie chciałam się przekonać i go kupić, ale teraz również mogę go polecać każdemu :)

      Usuń
  7. Ja nawet jajecznicę na nim smażę, albo warzywa na patelnię - uwielbiam :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również smażyłam na nim ostatnio jajecznicę :D nadaje się do wszystkiego ;)

      Usuń
  8. Masz jakiś sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe ? :) woje wyglądają bardzo apetycznie a moje próby stworzenia naleśnika idealnego kończą się produkcja mleczno-mącznej papki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. omlet owsiany: 2 jajka, 2 łyżki mąki owsianej i na oko wody lub mleka, gdy jest za gęste, mój naleśnik wygląda tak samo tylko daję 1 jajko :)

      Usuń
  9. uwielbiam szczegolnie do olejowania wlosow, ale w kuchni takze sprawdza sie idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Też mój ulubieniec :) Mam nierafinowany i jakoś nie czuję żadnego zapachu kokosa:P

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham olej kokosowy- bez niego nie potrafię żyć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja chyba też nie będę już umiałam bez niego żyć :D

      Usuń
  12. Wszyscy tak go chwalą... nie wiem dlaczego jeszcze go nie kupiłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja także nie wiem! marsz do sklepu :D

      Usuń
  13. A ja jeszcze go nie próbowałam, ale chyba muszę to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oleju kokosowego używam do wszystkiego w kuchni! Pamiętam, że jak pierwszy raz go kupiłam i smażyłam sobie pierś z kurczaka to przez właśnie charakterystyczny zapach zastanawiałam się, czy aby na pewno moje mięso jest świeże. :D Teraz przywykłam na tyle do tego smaku i zapachu, że dziwnie mi jak go nie czuję, gdy jem u kogoś albo w restauracji. :)
    A co do pieczenia naleśników. Nie lepiej zainwestować w patelnię do naleśników i smażyć na niej zupełnie bez oleju? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie chciałam kupować specjalnie patelni do naleśników ;) mam swoją jedną ulubioną i wszystko na niej robię :) poza tym olej kokosowy ma wiele wspaniałych właściwości, że koniecznie chcę go używać ;)

      Usuń
  15. Ja też kocham olej kokosowy :) Robię z niego "czekoladę", smażę, dodaje do potraw, nakłdam na włosy, smaruję ręcę i dodaje do peelingu...

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeszcze nie próbowałam oleju kokosowego i tak szczerze nawet nie wiem gdzie go kupić. Poszukam go jutro, ponieważ mam ochotę go wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dostaniesz na pewno w Piotrze i Pawle :)

      Usuń
  17. bardzo lubię ten olej, jem go na surowo zazwyczaj dodając do różnych słodkości, ale nawet sam prosto ze sloika mi smakuje ;) (jem ten o smaku kokosowym)
    kiedys używalam go tez do włosow, ale teraz zmieniłam na rzepakowy.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja uzywam go jako kosmetyk :) Idealny balsam czy maseczka do wlosow :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzisiaj dostałam taki od firmy biooil :) Już jutro mam zamiar go wypróbować przy śniadaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram

FACEBOOK

Obserwatorzy