Dynia makaronowa na ostro

9/20/2015

U mnie ostatnio dyniowy szał, ponieważ od znajomych dostaliśmy kilka dyń różnego rodzaju. O dyni makaronowej nigdy wcześniej nie słyszałam, więc poszła na pierwszy ogień. Lubię ostre potrawy, więc tak też ją przygotowałam i muszę Wam powiedzieć, że się zakochałam! Nie spodziewałam się, że może być tak pyszna! Ja podałam ją z jajkiem na twardo, ale oczywiście możecie wybrać, co tylko chcecie.


Składniki:
  • średniej wielkości dynia makaronowa
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię przekrajamy na pół i kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Następnie pieczemy 30min w 180 stopniach. Po tym czasie dynię wyciągamy i czekamy aż trochę ostygnie. Potem widelcem wydrapujemy jej wnętrze ;) Jest upieczona, więc idzie to bardzo szybko i sprawnie. Powstaje wówczas nasz makaron. Przekładamy go do garnuszka i nie odcedzamy wody, żeby nie było za suche. 


Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, curry, paprykę, masło, odrobinę soli i pieprzu i gotujemy około 5min co chwilę mieszając. Wykładamy na talerz/miskę i podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

8 komentarze

  1. uwielbiam zapach dyni i pestki ale samej dyni nie bardzo

    OdpowiedzUsuń
  2. W życiu o niej nie słyszałam, ja już czekam na krem z piżmowej <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam i dynie, i dania na ostro.
    /meainsolita.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie ostatnio dynia króluje w koktajlach. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jadłam dyni nigdy w tej postaci...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja się nie mogę doczekać, aż ugotuję krem z dynii :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo coś fajnego! muszę spróbować :)
    http://provethem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Instagram

FACEBOOK

Obserwatorzy