Lody, lody dla ochłody!
7/23/2013
Lato, słońce, wysokie temperatury. Czego nam wtedy potrzeba? Ochłody! A co wspaniale ochładza? LODY! Kto z nas ich nie lubi? :) Kojarzą mi się z błogim dzieciństwem. Jednak jak się mają do zdrowego odżywiania? Jak wygląda ich kaloryczność? Mają jakiekolwiek wartości odżywcze? Trzeba z nich zrezygnować? A może niekiedy warto sobie na nie pozwolić? W tym poście postaram się nieco przybliżyć Wam ten temat.
Atutem lodów jest to, że są zimne. Tak! Po prostu zimne. Z jednej strony dzięki temu lepiej znosimy upały, a z drugiej organizm traci energię na ogrzanie pokarmu. Nie są to może zbyt duże ilości, ale istotny jest fakt, że energia cieplna uzyskiwana jest podczas spalania tłuszczu.
Lody najczęściej otrzymywane są z mleka, które zawiera wiele cennych składników odżywczych. Dzięki temu desery te są źródłem wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B. Zaś sorbety i lody owocowe stanowią źródło witaminy C, A oraz E.
Na rynku dostępne są różne rodzaje lodów. Różnią się smakiem, składem, a także kalorycznością. Jednak w porównaniu do słodyczy w postaci ciastek, czekoladek itp., lody są najmniej kalorycznym deserem. Niektóre z nich dostarczają zaledwie około 120 kcal w 100g. Dla porównania: ciastko "Jeżyk" = 72 kcal,
batonik czekoladowy = 250 kcal, kawałek szarlotki (110g) = 319 kcal.
Oczywiście należy pamiętać o umiarze. W przypadku tego typu pokarmów jest on niezwykle istotny. Spożywanie zbyt dużych ilości lodów może zaszkodzić nie tylko naszej figurze, ale również zdrowiu. Z pewnością od czasu do czasu można pozwolić sobie na jedną porcję. W końcu jesteśmy ludźmi i mamy czasem ochotę na grzeszne plany związane z jedzeniem. Osobiście uważam, że lepiej niekiedy pozwolić sobie na taką przyjemność, niż traktować to jako zakazany owoc i pewnego dnia rzucić się na słodycze z niepohamowanym apetytem. By zachować swoją wagę polecam wybierać sorbety owocowe lub lody śmietankowe, ponieważ zawierają najmniej kalorii.
Od zawsze byłam fanką sorbetów :) Poniżej znajdziecie kilka ciekawych przepisów.
Składniki:
- nektarynki: 6 sztuk
- grejpfrut żółty: 1 sztuka
- laska wanilii (ziarenka) (lub ekstrakt waniliowy): 1 łyżeczka
- woda mineralna niegazowana: 50 mililitrów
Sposób przygotowania:
1. Nektarynki umyć, usunąć pestki, pokroić.
2. Gerjpfruta umyć, obrać ze skórki, połowę odłożyć. Drugą połowę obrać z włókien, aby do sorbetu dodać tylko czysty miąższ, bez pestek.
3. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyłuskać z niej wszystkie ziarenka.Owoce i wanilię wrzucić do blendera, zmiksować. Dolać wodę i ponownie zmiksować.
4. Zmiksowane owoce przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki na 3 godziny.
5. Sorbet podawać w szklanych naczyniach, ozdobić nektarynką lub kawałkiem grejpfruta.
Składniki:
- gruszki (dojrzałe i soczyste): 1 kilogram
- cukier z prawdziwą wanilią: 4 łyżki
- sok z cytryny: 4 łyżki
- wino musujące białe półsłodkie: 200 mililitrów
Sposób przygotowania:
1. Gruszki obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce.
2. Do powstałego musu dodać cukier z prawdziwą wanilią i sok z cytryny. Dobrze wymieszać.
3. I. SPOSÓB: do musu dolać wino musujące, wymieszać. Przelać do pojemnika z zamknięciem i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. W międzyczasie kilkakrotnie wyjąć pojemnik i przemieszać sorbet łyżką lub mikserem.
4. II. SPOSÓB: mus przelać do maszynki do lodów i nastawić ją na 30 minut. 2-3 minuty przed końcem mieszania wlać wino musujące. Całość przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
5. * Podana ilość składników to proporcja na 1l sorbetu.
* Sorbetu nie podajemy zbyt zmrożonego, dlatego przed podaniem należy wyjąć go z zamrażalnika ok. 10 minut wcześniej.
* Aby jednak nie rozpuścił się za szybko, naczynia w których będzie podany należy schłodzić przez ok. godzinę w zamrażalce.
Składniki:
- mus truskawkowy: 1 szklanka
- sok wiśniowy: 3 łyżki
- liście świeżej mięty (do dekoracji): 3 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Przygotować mus: truskawki wraz z cukrem (do smaku) zmiksować blenderem. Mus zamrozić. W trakcie mrożenia kilkakrotnie przemieszać go łyżką. Mrożenie musi potrwać kilka godzin.
2. Zmrożony mus nałożyć łyżką do lodów do miseczki deserowej. Polać sokiem wiśniowym. Udekorować listkami świeżej mięty.
źródło:
- potreningu.pl
- fitness.wp.pl
- polska-gotuje.pl
20 komentarze
ja uwielbiam sorbety, a najbardziej kocham lody czekoladowe:) zapraszam do mnie na konkurs jutro się kończy:)http://my-subsistence.blogspot.com/2013/07/konkurs-bcaapl.html
OdpowiedzUsuńoh ja też kocham lody czekoladowe! to moja ogromna miłość :)
Usuńaaaa, nawet nie pytaj ;p strasznie się boję pierwszej jazdy, a to juz w czwartek! :D
OdpowiedzUsuńnie martw się! będzie dobrze! trzymam kciuki :) daj znać jak Ci poszło :D
UsuńUwielbiam lody :) Pycha! :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że większość osób lubi :) dla mnie to smak dzieciństwa :) wtedy to się je jadło litrami :D
UsuńSorbety uwielbiam! Szczególnie z czerwonej pomarańczy.
OdpowiedzUsuńnie jadłam z czerwonej pomarańczy jeszcze, muszę koniecznie spróbować :)
UsuńU mnie w mieście jest lodziarnia, gdzie sami od a do z robią sorbety i lody. Można dostać zawrotu głowy, choć czasami jest tak, że masz ochotę np. na lody jagodowe a tam klops bo zrobili śmietankowe z makiem, czy śliwkowe :)
Usuńfajna taka lodziarnia :) u mnie niestety takiej brak ;) sorbety sama sobie przygotowuję :)
UsuńWielkie dzięki! Udało się znalazłam obserwatorów dzięki Tobie.
OdpowiedzUsuńnie ma za co kochana :)
Usuńuwielbiam lody :) Sorbety, rolady, rożki. Moja obsesja ;D
OdpowiedzUsuńmoja też :D
UsuńOooo świetnie, bardzo Ci dziękuję za przepisy na sorbety ;) Na pewno któryś zrobię ;)
OdpowiedzUsuńObserwuję i liczę na rewanż! :)
berrysmilee.blogspot.com
nie ma za co :) warto wypróbować, są pyszne :)
UsuńLody to moja zmora, mogłabym zjeść ich nawet 15, ale nie pomyślałam że można przecież zrobić tak łatwy do przygotowania sorbet, dzięki!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że mogłam pomóc :) smacznego!
UsuńCzas najwyższy kupić w końcu blender.. :)
OdpowiedzUsuńpolecam :D bardzo fajne urządzenia ;)
Usuń