Lody, lody dla ochłody!

7/23/2013

Lato, słońce, wysokie temperatury. Czego nam wtedy potrzeba? Ochłody! A co wspaniale ochładza? LODY! Kto z nas ich nie lubi? :) Kojarzą mi się z błogim dzieciństwem. Jednak jak się mają do zdrowego odżywiania? Jak wygląda ich kaloryczność? Mają jakiekolwiek wartości odżywcze? Trzeba z nich zrezygnować? A może niekiedy warto sobie na nie pozwolić? W tym poście postaram się nieco przybliżyć Wam ten temat.

 

źródło


Atutem lodów jest to, że są zimne. Tak! Po prostu zimne. Z jednej strony dzięki temu lepiej znosimy upały, a z drugiej organizm traci energię na ogrzanie pokarmu. Nie są to może zbyt duże ilości, ale istotny jest fakt, że energia cieplna uzyskiwana jest podczas spalania tłuszczu. 

Lody najczęściej otrzymywane są z mleka, które zawiera wiele cennych składników odżywczych. Dzięki temu desery te są źródłem wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B. Zaś sorbety i lody owocowe stanowią źródło witaminy C, A oraz E

Na rynku dostępne są różne rodzaje lodów. Różnią się smakiem, składem, a także kalorycznością. Jednak w porównaniu do słodyczy w postaci ciastek, czekoladek itp., lody są najmniej kalorycznym deserem. Niektóre z nich dostarczają zaledwie około 120 kcal w 100g. Dla porównania: ciastko "Jeżyk" = 72 kcal,
batonik czekoladowy = 250 kcal, kawałek szarlotki (110g) = 319 kcal.


Oczywiście należy pamiętać o umiarze. W przypadku tego typu pokarmów jest on niezwykle istotny. Spożywanie zbyt dużych ilości lodów może zaszkodzić nie tylko naszej figurze, ale również zdrowiu. Z pewnością od czasu do czasu można pozwolić sobie na jedną porcję. W końcu jesteśmy ludźmi i mamy czasem ochotę na grzeszne plany związane z jedzeniem. Osobiście uważam, że lepiej niekiedy pozwolić sobie na taką przyjemność, niż traktować to jako zakazany owoc i pewnego dnia rzucić się na słodycze z niepohamowanym apetytem. By zachować swoją wagę polecam wybierać sorbety owocowe lub lody śmietankowe, ponieważ zawierają najmniej kalorii. 

Od zawsze byłam fanką sorbetów :) Poniżej znajdziecie kilka ciekawych przepisów. 



Sorbet nekatynkowo-grejfrutowy:


źródło


Składniki:
- nektarynki: 6 sztuk
- grejpfrut żółty: 1 sztuka
- laska wanilii (ziarenka) (lub ekstrakt waniliowy): 1 łyżeczka
- woda mineralna niegazowana: 50 mililitrów


Sposób przygotowania:
1. Nektarynki umyć, usunąć pestki, pokroić.
2. Gerjpfruta umyć, obrać ze skórki, połowę odłożyć. Drugą połowę obrać z włókien, aby do sorbetu dodać tylko czysty miąższ, bez pestek.

3.  Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyłuskać z niej wszystkie ziarenka.Owoce i wanilię wrzucić do blendera, zmiksować. Dolać wodę i ponownie zmiksować.
4. Zmiksowane owoce przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki na 3 godziny.
5. Sorbet podawać w szklanych naczyniach, ozdobić nektarynką lub kawałkiem grejpfruta.



Sorbet gruszkowy:



źródło


Składniki:
- gruszki (dojrzałe i soczyste): 1 kilogram
- cukier z prawdziwą wanilią: 4 łyżki
- sok z cytryny: 4 łyżki
- wino musujące białe półsłodkie: 200 mililitrów


Sposób przygotowania:
1. Gruszki obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce.
2. Do powstałego musu dodać cukier z prawdziwą wanilią i sok z cytryny. Dobrze wymieszać.
3. I. SPOSÓB: do musu dolać wino musujące, wymieszać. Przelać do pojemnika z zamknięciem i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. W międzyczasie kilkakrotnie wyjąć pojemnik i przemieszać sorbet łyżką lub mikserem.
4. II. SPOSÓB: mus przelać do maszynki do lodów i nastawić ją na 30 minut. 2-3 minuty przed końcem mieszania wlać wino musujące. Całość przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
5.  * Podana ilość składników to proporcja na 1l sorbetu.
     * Sorbetu nie podajemy zbyt zmrożonego, dlatego przed podaniem należy     wyjąć go z zamrażalnika ok. 10 minut wcześniej.
     * Aby jednak nie rozpuścił się za szybko, naczynia w których będzie podany należy schłodzić przez ok. godzinę w zamrażalce. 


 
Sorbet truskawkowy z sokiem wiśniowym:



źródło


Składniki: 
- mus truskawkowy: 1 szklanka
- sok wiśniowy: 3 łyżki
- liście świeżej mięty (do dekoracji): 3 sztuki


Sposób przygotowania: 
1. Przygotować mus: truskawki wraz z cukrem (do smaku) zmiksować blenderem. Mus zamrozić. W trakcie mrożenia kilkakrotnie przemieszać go łyżką. Mrożenie musi potrwać kilka godzin.
2. Zmrożony mus nałożyć łyżką do lodów do miseczki deserowej. Polać sokiem wiśniowym. Udekorować listkami świeżej mięty.


SMACZNEGO!
      
       źródło:
  • potreningu.pl 
  • fitness.wp.pl 
  • polska-gotuje.pl

20 komentarze

  1. ja uwielbiam sorbety, a najbardziej kocham lody czekoladowe:) zapraszam do mnie na konkurs jutro się kończy:)http://my-subsistence.blogspot.com/2013/07/konkurs-bcaapl.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oh ja też kocham lody czekoladowe! to moja ogromna miłość :)

      Usuń
  2. aaaa, nawet nie pytaj ;p strasznie się boję pierwszej jazdy, a to juz w czwartek! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie martw się! będzie dobrze! trzymam kciuki :) daj znać jak Ci poszło :D

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. myślę, że większość osób lubi :) dla mnie to smak dzieciństwa :) wtedy to się je jadło litrami :D

      Usuń
  4. Sorbety uwielbiam! Szczególnie z czerwonej pomarańczy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jadłam z czerwonej pomarańczy jeszcze, muszę koniecznie spróbować :)

      Usuń
    2. U mnie w mieście jest lodziarnia, gdzie sami od a do z robią sorbety i lody. Można dostać zawrotu głowy, choć czasami jest tak, że masz ochotę np. na lody jagodowe a tam klops bo zrobili śmietankowe z makiem, czy śliwkowe :)

      Usuń
    3. fajna taka lodziarnia :) u mnie niestety takiej brak ;) sorbety sama sobie przygotowuję :)

      Usuń
  5. Wielkie dzięki! Udało się znalazłam obserwatorów dzięki Tobie.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam lody :) Sorbety, rolady, rożki. Moja obsesja ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Oooo świetnie, bardzo Ci dziękuję za przepisy na sorbety ;) Na pewno któryś zrobię ;)
    Obserwuję i liczę na rewanż! :)
    berrysmilee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma za co :) warto wypróbować, są pyszne :)

      Usuń
  8. Lody to moja zmora, mogłabym zjeść ich nawet 15, ale nie pomyślałam że można przecież zrobić tak łatwy do przygotowania sorbet, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że mogłam pomóc :) smacznego!

      Usuń
  9. Czas najwyższy kupić w końcu blender.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :D bardzo fajne urządzenia ;)

      Usuń

Instagram

FACEBOOK

Obserwatorzy